prospecte medicamente
dictionar medical
 cauta alfabetic prospecte de medicamente
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z 0-9
cauta medicament dupa nume
 cauta alfabetic in dictionarul medical
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z
cauta in dictionarul medical

Nu gasesti un medicament la farmacia de langa tine?

Farmaciile inscrise la pharmatrade.ro il pot avea. Il poti cauta in stocurile lor.
Daca momentan lipseste, poti lasa datele tale de contact, iar pharmatrade te va anunta cand acesta va fi disponibil intr-o farmacie.

medicament:

HYCAMTIN

Prospecte medicamente

producator: Smithkline Beecham

Interactiuni medicamentoase: Nu au fost efectuate in mod special studii de farmacocinetica privind interactiunea topotecanului cu alte medicamente administrate concomitent. Studii de inhibitie in vitro folosind substraturi marcate si cunoscute ca fiind metabolizate de P450 CYP1A2, CYP2A6, CYP2C8/9, CYP2C19, CYP2D6, CYP2E, CYP3A sau CYP4A sau dihidropirimidin-dehidrogenaza umane, demonstreaza ca activitatea acestor enzime nu a fost afectata de topotecan. Nu au fost efectuate in vivo studii de inhibitie enzimatica indusa de topotecan.

Farmacodinamie: Fenomenul toxic care impune limitarea dozei de topotecan este aparitia leucopeniei. Numaratoarea leucocitara demonstreaza valori ce scad odata cu cresterea AUC sau a dozei de topotecan. Administrarea unei doze de 1,5 mg/m2/zi topotecan timp de 5 zile, este urmata de descresterea numarului de elemente albe cu pana la 80-90%, scadere observata in mod caracteristic dupa primul ciclu terapeutic.
Studii clinice: Hycamtin (topotecan clorhidrat) a fost evaluat in cadrul a patru studii clinice efectuate pe un numar de 452 de pacienti suferind de carcinom metastatic ovarian. Toti acesti pacienti prezentasera anterior recurente sau lipsa de raspuns la un regim terapeutic cu platina. Pacientii cuprinsi in aceste patru studii au primit o doza initiala de topotecan de 1,5 mg/m2, administrata in perfuzie timp de minimum 30 de minute, 5 zile consecutiv, cu incepere din ziua 1 a unei cure de 21 de zile. Doua dintre studii, implicand 223 de pacienti tratati cu topotecan, sunt suficient de evoluate pentru a constitui baza unei evaluari (desi rezultatele privind rata supravietuirii sunt incomplete). Hycamtin a fost comparat cu paclitaxelul in cadrul unui studiu randomizat efectuat pe 112 pacienti tratati cu Hycamtin (1,5 mg/m2/zi X 5 zile, incepand cu prima zi a unei cure de 21 de zile) si 114 pacienti tratati cu paclitaxel (175 mg/m2 administrat pe parcursul a 3 ore in ziua 1 a unei cure de 21 de zile). Toti pacientii prezentasera cancer ovarian recurent dupa o cura cu platina sau nu raspunsesera la tratament in cel putin o cura anterioara cu platina. Pacientilor care nu au raspuns la terapia de studiu sau la care boala a progresat, li s-a putut administra un tratament alternativ.

Ratele de raspuns, durata raspunsului si perioada pana la progresia bolii sunt prezentate in Tabelul I.
Tabelul I. Eficacitatea Hycamtinului fata de Paclitaxel in tratamentul cancerului ovarian

ParametrulHycamtin (n=112)Paclitaxel(n=114)
Rata raspunsului complet5,4%3,5%
Rata raspunsului partial14,3%8,8%
Rata generala de raspuns19,6%12,3%
Intervalul de incredere 95%12,8-28,2%6,9-19,7%
(valoare p)(0,092)
Durata raspunsului (saptamani)MedieIntervalul de incredere 95%32,124,1 la 23,123,1 la 24,4
rata de risc (Hycamtin ; paclitaxel 0,424
(valoare p)(0,224)
Timp pana la progresia bolii (saptamani)
Median23,114,0
Intervalul de incredere 95%17,1 la 29,611,9 la 18,3
Rata de risc (Hycamin:paclitaxel)(valoare p) 0,578 (0,002)
valoare ce corespunde unui caz incomplet ; e.g. pacientul inca nu progresase.
Durata raspunsului a fost calculata pe baza intervalului dintre primul raspuns si timpul pana la progresia bolii.
Intervalul de timp pana la aparitia raspunsului a fost mai lung cu Hycamtinul decat cu paclitaxelul: in medie 10 saptamani (intre 3,1 si 24,1) cu Hycamtin fata de 7 saptamani (intre 2,4 si 12,3) cu paclitaxel. In consecinta, in cazul in care pacientii intrerup prematur tratamentul, eficacitatea Hycamtinului poate sa nu fie obtinuta. In faza de crossover, 5 din 53 de pacienti (9,4%) carora li s-a administrat Hycamtin dupa paclitaxel au raspuns partial, iar 1 din 37 de pacienti (2,7%) carora li s-a administrat paclitaxel dupa Hycamtin a raspuns complet la tratament. Hycamtin s-a dovedit a fi activ la pacientii care au dezvoltat rezistenta la tratamentul cu platina ( rezistenta definita ca evolutia tumorii in timpul, sau reaparitia tumorii in interval de 6 luni de la terminarea tratamentului cu platina). Intr-un studiu efectuat asupra unui numar de 60 de pacienti s-a observat un raspuns complet si sapte raspunsuri partiale, rata raspunsului fiind de 13%. In cadrul aceluiasi studiu s-au inregistrat zero raspunsuri complete si patru raspunsuri partiale la paclitaxel, rata raspunsului fiind de 7%. In cadrul aceluiasi studiu, profilul reactiilor adverse la paclitaxel a fost in concordanta cu cel continut in prospectul aprobat; profilul reactiilor adverse la Hycamtin a fost in concordanta cu cel observat la toti cei 452 de pacienti din cele 4 studii clinice pe cancerul ovarian (vezi "Reactiile adverse"). Hycamtin a mai fost evaluat in cadrul unui studiu clinic deschis, necomparativ, pe 111 pacienti cu cancer ovarian recurent dupa tratamentul cu platina, sau care nu au raspuns la un regim anterior cu platina. Rata raspunsului a fost de 14% (95% CI: = 7,9%-20,9%), durata medie a raspunsului a fost de 18 saptamani (interval de 5 pana la 42 de saptamani), iar timpul pana la progresia bolii a fost de 8,4 saptamani (0,7 pana la 72,1 saptamani).

Indicatii si utilizare: Hycamtin (topotecan clorhidrat) este indicat in tratamentul pacientilor cu carcinom metastatic ovarian dupa esecul chimioterapiei initiale sau ulterioare.

Contraindicatii: Hycamtin este contraindicat la pacientii care prezinta in antecedente reactii de hipersensibilitate la topotecan sau la oricare din substantele care intra in compozitia acestuia. Hycamtin nu se administreaza in timpul sarcinii sau in perioada de alaptare; de asemenea, nu se administreaza la pacientii cu mielosupresie severa.

Avertisment! Mielosupresia (in principal neutropenia) reprezinta principala reactie de tip toxic ce impune limitarea dozei de topotecan. Neutropenia nu este cumulativa in timp. Neutropenia: severa (de gradul 4, < 500 celule/mm ) s-a inregistrat cel mai frecvent in timpul primei cure de tratament (60% din pacienti), survenind in 40% din totalul curelor si avand o durata medie de 7 zile. Valoarea cea mai mica a numarului de neutrofile s-a inregistrat in medie dupa 11 zile. In 27% din cure s-a administrat profilactic G-CSF dupa ciclul initial de tratament. Septicemia sau neutropenia febrila consecutive tratamentului au survenit la 26% din pacienti, septicemia fiind fatala in 0,7% din cazuri. Trombocitopenia: de gradul 4 (< 25.000 plachete/mm) s-a inregistrat la 26% din pacienti si in 9% din totalul curelor, avand o durata medie de 5 zile. Numarul minim de trombocite s-a inregistrat in medie dupa 15 zile. Nu au existat episoade hemoragice severe. Transfuzii de plachete au fost administrate la 13% din pacienti si in 4% din totalul curelor. Anemia: severa (gradul 3/4, < 8mg/dL) a survenit la 40% din pacienti, si 16% din totalul curelor, fiind maxima in medie dupa 15 zile. Transfuzii au fost necesare la 56% din pacienti si in 23% din totalul curelor. Monitorizarea functiei medulare: Hycamtin va fi administrat numai la pacientii care prezinta rezerve medulare adecvate: la numaratoarea neutrofilelor valori de cel putin 1500 celule/mm si de cel putin 100.000 plachete/mm la numaratoarea plachetelor. Este necesara instituirea unei monitorizari repetate a formulei leucocitare din sangele periferic in timpul tratamentului cu Hycamtin. Daca numarul neutrofilelor, trombocitelor sau valoarea hemoglobinei scade sub limita inferioara admisa, pacientii nu vor urma cure ulterioare cu Hycamtin pana cand neutrofilele nu revin la valoarea de >1000 celule/mm, trombocitele la valoarea de >100.000 plachete/mm si nivelul hemoglobinei la valoarea de 9,0 mg/dl (cu transfuzii, daca este necesar). Mielotoxicitatea severa a fost semnalata in cazul utilizarii Hycamtinului in combinatie cu cisplatina (vezi "Interactiuni medicamentoase").

Sarcina si alaptare: Hycamtinul administrat la gravide poate dauna fatului; aceste efecte nu au fost studiate. In cazul administrarii de topotecan pe durata sarcinii, sau in cazul instalarii sarcinii pe durata tratamentului cu topotecan, pacienta trebuie avertizata asupra riscului potential pentru fat. Femeile aflate la varsta fertila trebuie avertizate sa evite sarcina. La iepuri, o doza de 0,10 mg/kg corp/zi (aproximativ echivalentul dozei clinice exprimate in mg/m) administrata din ziua 6 pana in ziua 20 de sarcina a provocat toxicitate materna, a fost letala pentru embrion si a determinat scaderea greutatii corporale fetale. La sobolani, o doza de 0,23 mg/kg corp/zi (aprox. echivalentul dozei clinice in mg/m ) administrata timp de 14 zile inainte de imperechere si continuata pana in ziua 6 de sarcina, a provocat resorbtie fetala, microftalmie, pierderea preimplantului si toxicitate materna moderata. O doza de 0,10 mg/kg corp/zi (aprox. jumatate din doza clinica in mg/m) administrata la sobolani din ziua 6 pana in ziua 17 de sarcina, a provocat cresterea mortalitatii post-implantare. Aceasta doza a provocat de asemenea o crestere per ansamblu a malformatiilor fetale. Malformatiile cele mai frecvente au survenit la nivelul ochiului (microftalmie, anoftalmie, formarea de rozete retiniene, colobom retinian, orbita ectopica), creierului (dilatarea ventriculilor 3 si laterali), craniului si vertebrelor.

Precautii: Generale: Extravazarea accidentala a Hycamtinului nu se asociaza decat cu reactii locale usoare, ca eritem si echimoze. Hematologice: Monitorizarea functiei medulare este esentiala (vezi "Avertismente" si "Posologie si mod de administrare"). Carcinogeneza, mutageneza, sterilitate: Carcinogenicitatea topotecanului nu a fost testata. Totusi, topotecanul este cunoscut ca avand efecte genotoxice asupra celulelor mamifere si este probabil o substanta carcinogena. Topotecan a provocat mutatii la nivelul celulelor limfomului de soarece (L5178Y) si s-a dovedit a fi un agent clastogen al limfocitelor umane in cultura, cu si fara activare metabolica. Actiunea sa clastogenica a fost demonstrata si la nivelul celulelor medulare de soareci. Topotecan nu a provocat mutatii la nivelul celulelor bacteriene.

Interactiuni medicamentoase: Administrarea concomitenta a G-CSF poate prelungi durata neutropeniei. In consecinta, daca se intentioneaza administrarea de G-CSF, aceasta nu se va face inainte de ziua 6 a curei terapeutice, la 24 de ore de la administrarea ultimei doze de Hycamtin. Mielosupresia a fost mai severa in cazul administrarii Hycamtinului in combinatie cu cisplatina (fapt demonstrat in etapa I a studiilor clinice). In cadrul unui studiu efectuat asupra administrarii concomitente de cisplatina 50 mg/m si Hycamtin 1,25 mg/m/zi x 5 zile, unul din trei pacienti a manifestat neutropenie timp de 12 zile, iar un al doilea pacient a dezvoltat septicemie neutropenica fatala. Nu exista suficiente informatii pentru a stabili un regim sigur si eficace de Hycamtin in combinatie cu cisplatina.

Sarcina si alaptare: Sarcina: categoria D de sarcina (vezi "Avertisment"). Alaptare: Nu se stie daca medicamentul este excretat in laptele uman. Alaptarea trebuie intrerupta la femeile sub tratament cu topotecan (vezi "Contraindicatii").
Uz pediatric: Siguranta si eficacitatea la copii nu au fost determinate.

Reactii adverse: Informatiile cuprinse in aceasta sectiune se bazeaza pe experienta rezultata din tratamentul cu Hycamtin a 452 de pacienti cu carcinom metastatic ovarian. Tabelul 2 ilustreaza principalele reactii toxice hematologice, iar tabelul 3 ilustreaza reactiile toxice nehematologice ce au survenit la cel putin 19% din pacienti. Hematologice: (vezi "Avertismente").

Tabelul 2. Efectele adverse hematologice la pacientii tratati cu Hycamtin

Efecte adverse hematologice Pacienti (n=452) Incidenta (%) Cure (n=2375) Incidenta (%)
Neutropenie < 1500 celule/ mm< 500 celule/ mm 98 81 78 40
Leucopenie< 3000 celule/ mm< 1000 celule/ mm 98 32 77 11
Trombocitopenie< 75000 celule/ mm< 25000 celule/ mm 63 26 39 9
Anemie< 10 g/dL< 8 g/dL 95 40 76 16
Septicemie sau febra/infectie cu neutropenie de gradul 4 26 7
Transfuzie de plachete 13 4
Transfuzie de eritrocite 56 23
Gastrointestinale: greata a fost prezenta la 77% (10% de gradul 3/4), iar varsaturile la 58% ( 9% de gradul 3/4) din pacienti (vezi tabel 3). Nu s-au administrat de rutina antiemetice profilactic la pacientii aflati sub tratament cu Hycamtin. 42% din pacienti au prezentat diaree (5% de grad 3/4), 39% constipatie (3% de grad 3/4), iar 33% dureri abdominale (6% de grad 3/4). Dermatologice: Alopecie totala (grad 2) a survenit la 42% din pacienti.

Tabelul 3. Efectele adverse (exceptand pe cele hematologice) la pacientii tratati cu Hycamtin

Efectele adverse(cu exceptiacelorhematologice) Toate gradele Incidenta (%) Gradul 3 Incidenta (%) Gradul 4 Incidenta (%)
n=452 n=2375Pacienti Cure n=452 n=2375Pacienti Cure n=452 n=2375Pacienti Cure
Gastrointestinale
Greata 77 50 10 3 <1 <1
Voma 58 26 6 3 3 <1
Diaree 42 19 4 1 <1 <1
Constipatie 39 18 2 <1 1 <1
Durere abdominala 33 13 4 <1 2 <1
Stomatita 24 9 2 <1 <1 <1
Anorexie 19 8 2 <1 0 0
Sistemice
Oboseala 37 25 6 2 0 0
Febra 34 13 1 <1 <1 <1
Astenie 21 10 3 <1 1 <1
Tegumente/AnexeAlopecie 59 62 NA NA NA NA
In aceste studii clinice nu s-a administrat pe baza regulata o premedicatie. Neurologice: Cea mai frecventa acuza a fost cefaleea (21%). 9% din pacienti au dezvoltat parestezii, in majoritatea lor de grad 1. Hepatobiliare: Cresteri tranzitorii de grad 1 ale nivelului transaminazelor (GOT/ASAT si GPT/ALAT) au fost observate la 5% din pacienti. Cresteri mai mari, de grad 3/4 au survenit la mai putin de 1%. Cresteri de grad 3/4 ale bilirubinemiei au fost demonstrate la mai putin de 3% din pacienti. Respiratorii: Dispnee (20%); dispnee de grad 3/4 (4%).

Supradozare: Nu se cunoaste antidotul impotriva supradozarii cu Hycamtin. Se poate anticipa ca mielosupresia este principala complicatie a supradozarii. Valoarea DL10 la soarecii carora li s-a administrat Hycamtin sub forma de perfuzie unica a fost de 75 mg/m (CI95%:47-97).

Tabelul 4. Comparatie intre profilurile de toxicitate ale tratamentelor cu Hycamtin si Paclitaxel la pacientii cu cancer ovarian

Reactia adversa HycamtinPacienti Curen=112 n=555 PaclitaxelPacienti Curen=114 n=550
Hematologic de grad 3/4 % % % %
Neutropenie de grad 4 (< 500 celule/ml) 79,536,7 21,9 8,5
Anemie de grad 3/4 (Hb < 8 mg/dl )40,5 16,0 6,3 2,0
Trombocitopenie de grad 4( < 25000 plachete/ml ) 25,39,6 1,8 0,4
Febra/Neutropenie de grad 4 23,2 5,4 2,6 0,5
Septicemie diagnosticata5,4 1,1 1,8 0,4
Deces consecutiv septicemiei 1,8 0,4 0,0 0,0
Altul decat hematologic, de grad 3/4
Gastrointestinal
Durere abdominala 5,4 1,1 3,5 0,9
Constipatie 5,4 1,1 0,0 0,0
Diaree 6,3 1,6 0,9 0,2
Obstructie intestinala 4,5 1,1 4,4 0,9
Greata 8,9 3,1 1,8 0,4
Stomatita 0,9 0,2 0,9 0,2
Voma 9,8 2,0 2,6 0,5
Sistemic
Anorexie 3,6 0,2 0,0 0,0
Dispnee 6,3 1,8 5,3 1,3
Oboseala 8,0 0,2 5,3 2,0
Vertij 1,8 0,5 1,8 0,4
Neuromuscular
Artralgie 0,9 0,2 3,5 0,5
Astenie 5,4 1,8 3,5 1,3
Cefalee 0,9 0,2 1,8 0,9
Mialgie 0,0 0,0 2,6 1,6
Durere 5,4 1,1 10,5 2,2
Nu s-a utilizat o premedicatie pe baza de rutina la pacientii tratati cu Hycamtin; pacientilor sub tratament cu paclitaxel li s-a administrat o premedicatie de rutina cu corticosteroizi, difenhidramina si blocanti de receptori histaminici de tip 2. Tabelul 4 ilustreaza reactiile adverse hematologice si nehematologice de grad 3/4 in cadrul unui studiu comparativ intre topotecan si paclitaxel.

Posologie si mod de administrare: Inaintea administrarii primei cure de Hycamtin, pacientii trebuie sa prezinte in sangele periferic peste 1500 neutrofile/mm si peste 100.000 trombocite/ mm. Doza recomandata de Hycamtin (topotecan clorhidrat) este de 1,5 mg/m, administrata zilnic sub forma de perfuzie cu o durata de 30 de minute, timp de 5 zile, cu incepere din ziua 1 a unei cure de 21 de zile. Se recomanda minimum 4 astfel de cure, deoarece intervalul mediu de timp pana la raspuns este de 9 pana la 12 saptamani confrom datelor obtinute din 3 studii clinice. In cazul instalarii neutropeniei severe in timpul unei cure de tratament, in curele ulterioare doza va trebui redusa cu 0,25 mg/m. De asemenea, in cazul unei neutropenii severe se mai poate administra G-CSF la sfarsitul curei urmatoare (inainte de a trece la reducerea dozei), cu incepere din ziua 6 a curei (la 24 de ore de la incheierea administrarii de topotecan). Ajustarea dozei la anumite grupe de pacienti: Disfunctii hepatice: Nu pare a fi necesara ajustarea dozei la pacientii cu disfunctie hepatica (bilirubinemia intre 1,5 -10 mg/dL). Disfunctii renale: In cazurile usoare (Clearance-ul creatininei intre 40 si 60 ml/min) nu pare a fi necesara modificarea dozei. In cazurile moderate (Clearance-ul creatininei intre 20 si 39 ml/min) se recomanda ajustarea dozei la 0,75 mg/m. Nu exista date suficiente cu privire la pacientii cu disfunctie renala severa pentru a putea recomanda o posologie adecvata. Batrani: Nu pare a fi necesara modificarea dozei (exceptand modificarile impuse de o eventuala disfunctie renala).

Precautii: Hycamtin este un medicament antitumoral citotoxic. Ca si in cazul altor compusi toxici, acesta trebuie preparat in prezenta unui jet de apa vertical laminar, purtand manusi si haine de protectie. Daca solutia de Hycamtin vine in contact cu tegumentul, acesta se va spala imediat, pe indelete, cu apa si sapun. In cazul contactului cu mucoasele, acestea se clatesc abundent cu apa. Prepararea pentru administrarea intravenoasa: Continutul fiecarui flacon de Hycamtin 4 mg se dizolva in 4 ml apa distilata pentru uz parenteral. Apoi, inainte de administrare, se dilueaza un volum corespunzator din solutia obtinuta, fie in solutie i.v. NaCl 0,9%, fie in solutie i.v. Dextroza 5%. Deoarece forma liofilizata nu contine conservanti, produsul trebuie folosit imediat dupa preparare.

Stabilitate: Flacoanele sigilate de Hycamtin (topotecan clorhidrat) sunt stabile pana la data inscrisa pe flacon, in conditiile pastrarii in ambalajul original la o temperatura de sub 30 grade Celsius si la adapost de lumina. Deoarece flacoanele nu contin conservanti, continutul trebuie utilizat imediat dupa preparare. Flacoanele de Hycamtin gata preparate pentru administrare sunt stabile timp de 24 de ore la o temperatura de sub 30 grade Celsius la lumina camerei.

Forma de prezentare: Hycamtin (topotecan clorhidrat) injectabil, este prezentat in flacoane monodoza de 4 mg (baza), in cutii de cate 5 flacoane.

Conditii de pastrare: Flacoanele se pastreaza la adapost de lumina, in ambalajul original, la o temperatura de sub 30 grade Celsius.
Manipulare si eliberare: Manipularea si eliberarea medicamentelor antitumorale trebuie facuta in conformitate cu procedurile existente. Au fost publicate mai multe indrumari privind aceasta problema, insa nu exista un acord unanim asupra necesitatii sau acuratetii procedurilor recomandate in aceste publicatii.

Area Under Curve (aria de sub curba).

 
IMPORTANT!
Toate informatiile cuprinse in acest site au carcater STRICT INFORMATIV si nu pot inlocui indicatiile, sfaturile si prescriptiile personalului medical.Daca aveti probleme cu sanantatea sau credeti ca aveti probleme cu sanatatea, adresati-va medicului! Informatiile prezente in acest site nu se pot folosi sub nici o forma pentru diagnosticarea, tratarea sau prevenirea oricaror probleme de sanatate. Trebuie sa citi cu mare atentie prospectul! Informatiile si sfaturile legate de suplimentele nutritive nu au fost avizate de catre Ministerul Sanatatii si de catre celelalte organisme abilitate si nu au intentia de a diagnostica, trata, vindeca sau preveni nici o boala.

www.smartart.ro | web . print . id . photo