prospecte medicamente
dictionar medical
 cauta alfabetic prospecte de medicamente
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z 0-9
cauta medicament dupa nume
 cauta alfabetic in dictionarul medical
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z
cauta in dictionarul medical

Nu gasesti un medicament la farmacia de langa tine?

Farmaciile inscrise la pharmatrade.ro il pot avea. Il poti cauta in stocurile lor.
Daca momentan lipseste, poti lasa datele tale de contact, iar pharmatrade te va anunta cand acesta va fi disponibil intr-o farmacie.

medicament:

DIABET ZAHARAT

Dictionar medical


DIABET ZAHARAT

Boala metabolica complexa, caracterizata prin prezenta valorilor crescute ale glicemiei la determinari repetate.

Diabetul zaharat este cauzat de incapacitatea pancreasului de a produce insulina (diabet zaharat de tip I) sau de rezistenta la insulina, insotita de o secretie insuficienta de insulina pentru a sustine metabolismul normal (diabet zaharat de tip II).

Oricare tip de diabet zaharat poate afecta vasele sanguine, nervii, rinichii, retina, si in cursul sarcinii, dezvoltarea fatului.

Diabetul zaharat de tip I sau insulino-dependent, apare in majoritatea cazurilor la copii.

Acest tip de diabet zaharat este cauzat de distructia autoimuna a celulelor beta pancreatice, care secreta insulina. Afectarea acestor celule poate duce la deficit absolut de insulina. In absenta unui aport exogen, diabetul zaharat de tip I este fatal.

Diabetul zaharat de tip II afecteaza in principal persoanele obeze de varsta mijlocie si cu un stil de viata sedentar. Este adesea asimptomatic in primii ani.

Acest tip de diabet este cauzat pe de o parte de rezistenta tisulara la actiunea insulinei, si pe de alta parte de scaderea secretiei pancreatrice de insulina.

Simptomele diabetului zaharat includ poliurie, polidipsie, si scadere in greutate. In plus, pacientii cu hiperglicemie prezinta adesea slabirea vederii, polifagie, si slabiciune generalizata.

La pacientii cu diabet zaharat de tip I la care se instaleaza cetoacidoza diabetica apar simptome precum greata, varsaturi, ameteala la ridicare, intoxicatie, delir, coma, si chiar deces.

Complicatiile cronice ale hiperglicemiei includ retinopatie sau cecitate, neuropatii periferice si autonome, glomeruloscleroza (ce pooate fi insotita de proteinurie, sindrom nefrotic sau insuficienta renala), boala vasculara a arterelor coronare si periferice, si rezistenta scazuta la infectii.

Multi dintre pacientii cu diabet zaharat prezinta ulceratii ale picioarelor, ce pot duce la osteomielita si la necesitatea amputarii.

Atat diabetul zaharat de tip I cat si cel de tip II, se treateaza prin aplicarea unui regim alimentar special, exercitii fizice regulate, si medicamentos.

Pacientii cu diabet de tip I, in caz ca nu au beneficiat de un transplant de pancreas, necesita un aport exogen de insulina pentru a trai. Acesta se obtine prin administrare de insulina injectabila.

O parte dintre persoanele cu diabet zaharat de tip II isi pot controla boala prin urmarea unei diete stricte cu o cantitate redusa de calorii (ex. 1600-1800 cal/zi) si prin exercitii fizice regulate. Majoritatea pacientilor insa, necesita administrarea unui medicament hipoglicemiant oral sau de insulina.

Medicamentele orale utilizate in terapia diabetului zaharat de tip II includ:

  • derivati de sulfoniluree (tolazamida, tolbutamida, gliburida, sau glipizida), care stimuleaza secretia pancreatica de insulina
  • biguanide si tiazolidindione (ex. metformina sau troglitazona), care cresc sensibilitatea celulelor la insulina
  • inhibitori de alfa-glucozidaza (ex. acarboza), care reduc absorbtia de glucide din tractul gastrointestinal

Atunci cand terapia combinata cu aceste tipuri de medicamente nu reuseste sa normalizeze nivelul glicemiei, este necesara includerea administrarii de insulina in tratament.

Diabetul zaharat este o boala cronica incurabila, insa simptomele pot fi ameliorate si durata vietii prelungita prin tratament adecvat.


 
IMPORTANT!
Toate informatiile cuprinse in acest site au carcater STRICT INFORMATIV si nu pot inlocui indicatiile, sfaturile si prescriptiile personalului medical.Daca aveti probleme cu sanantatea sau credeti ca aveti probleme cu sanatatea, adresati-va medicului! Informatiile prezente in acest site nu se pot folosi sub nici o forma pentru diagnosticarea, tratarea sau prevenirea oricaror probleme de sanatate. Trebuie sa citi cu mare atentie prospectul! Informatiile si sfaturile legate de suplimentele nutritive nu au fost avizate de catre Ministerul Sanatatii si de catre celelalte organisme abilitate si nu au intentia de a diagnostica, trata, vindeca sau preveni nici o boala.

www.smartart.ro | web . print . id . photo