prospecte medicamente
dictionar medical
 cauta alfabetic prospecte de medicamente
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z 0-9
cauta medicament dupa nume
 cauta alfabetic in dictionarul medical
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z
cauta in dictionarul medical

Nu gasesti un medicament la farmacia de langa tine?

Farmaciile inscrise la pharmatrade.ro il pot avea. Il poti cauta in stocurile lor.
Daca momentan lipseste, poti lasa datele tale de contact, iar pharmatrade te va anunta cand acesta va fi disponibil intr-o farmacie.

medicament:

CELULA

Dictionar medical


CELULA

Unitatea morfologica si functionala din care sunt alcatuite tesuturile, organele, aparatele si sistemele tuturor organismelor.

Forma celulelor este variabila de la un tesut la altul, si de la o specie la alta. Celule pot fi rotunde, ovale, piramidale, cilindrice, conice, prismatice, stelate,etc.

Dimensiunile celulelor sunt si ele variabile de la un tesut la altul. Printre cele mai mici celule din organism se numara limfocitele din sange, al caror diametru nu depaseste 5-7 microni, iar printre cele mai mari, ovulele, cu un diametru in jur de 200 microni. Celulele tinere au in general dimensiuni mai mari decat celulele imbatranite.

Volumul si numarul celulelor depind de mai multi factori: marimea organismului, specia, organul, tesutul, etc. De exemplu, in compozitia creierului uman intra aproximativ 17.000.000.000 celule.

Celulele sunt alcatuite din 3 componente principale: citoplasma, nucleu si membrana celulara.

Citoplasma reprezinta intreaga masa de materie vie cuprinsa intre nucleu si membrana. Compozitia chimica a citoplasmei este foarte complexa. In alcatuirea ei intra multe din elementele chimice cunoscte care formeaza diferiti compusi, de la cei mai simpli, ca de exemplu apa si sarurile minerale, pana la cei mai complecsi, ca proteinele si acizii nucleici.

Citoplasma este alcatuita din 3 categorii de structuri: matricea citoplasmatica, organitele celulare si incluziuni cituplasmatice.

Matricea citoplasmatica sau substanta fundamentala reprezinta sediul organitelor si al incluziunilor celulare.

Organitele celulare sunt structuri subcelulare raspandite in substanta fundamentala a citoplasmei si care indeplinesc diferite functii in viata celulei. Cele mai importante organite celulare sunt: mitocondriile, ribozomii, reticulul endoplasmatic, aparatul Golgi, lizozomi, centrioli.

Nucleul celular este asezat, de obicei, in centrul celulei. In unele celule, ca cele adipoase, in care se acumuleaza cantitati mari de grasimi, nucleul este impins la periferie.

Numarul nucleilor este variabil cu tipul celular, majoritatea celulelor avand un singur nucleu.

Nucleul este alcatuit din membrana nucleara, din unul sau mai multi nucleoli si din carioplasma.

Membrana celulara este componenta de la periferia oricarei celule, care o desparte de mediul inconjurator. Functia pirincipala a membranei celulare consta in transportul substantelor din afara celulei in interiorul ei si din celula in mediul extracelular.


 
IMPORTANT!
Toate informatiile cuprinse in acest site au carcater STRICT INFORMATIV si nu pot inlocui indicatiile, sfaturile si prescriptiile personalului medical.Daca aveti probleme cu sanantatea sau credeti ca aveti probleme cu sanatatea, adresati-va medicului! Informatiile prezente in acest site nu se pot folosi sub nici o forma pentru diagnosticarea, tratarea sau prevenirea oricaror probleme de sanatate. Trebuie sa citi cu mare atentie prospectul! Informatiile si sfaturile legate de suplimentele nutritive nu au fost avizate de catre Ministerul Sanatatii si de catre celelalte organisme abilitate si nu au intentia de a diagnostica, trata, vindeca sau preveni nici o boala.

www.smartart.ro | web . print . id . photo