prospecte medicamente
dictionar medical
 cauta alfabetic prospecte de medicamente
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z 0-9
cauta medicament dupa nume
 cauta alfabetic in dictionarul medical
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z
cauta in dictionarul medical

Nu gasesti un medicament la farmacia de langa tine?

Farmaciile inscrise la pharmatrade.ro il pot avea. Il poti cauta in stocurile lor.
Daca momentan lipseste, poti lasa datele tale de contact, iar pharmatrade te va anunta cand acesta va fi disponibil intr-o farmacie.

medicament:

CALCIU

Dictionar medical


CALCIU

Element metalic alb-argintiu, cu numarul atomic, greutatea atomica 20.08.

Fosfatul de calciu alcatuieste aproximativ 80% din materia minerala a oaselor.

Calciul are rol important in coagulare, activarea enzimelor si echilibrul acido-bazic. Confera rigiditate si rezistenta oaselor si dintilor, este esential in lactatie, in functionarea sistemului nervos si muscular (inclusiv a muschiului cardiac), in mentinerea permeabilitatii membranare.

Majoritatea calciului se absoarbe la nivelul duodenului, iar absorbtia sa este dependenta de prezenta calcitriolului.

Factorii elementari care scad absorbtia calciului sunt:

  • acizii fitici din grau
  • consumul crescut de fosfor
  • polifenolii din ceai

Apoximativ 40% din calciul consumat este absorbit.

Nivelul seric de calciu este reglat de hormonul parotidian. Deficienta acestui hormon duce la hipocalcemie. NIvelul seric este in mod normal cuprins intre 8.5-10.5 mg/dl.

Calciul este depozitat in oase, dar poate fi mobilizat pentru a mentine constant nivelul seric de calciu atunci cand ingestia acestuia este insuficienta.

Ratia zilnica recomandata pentru adulti este de 1 g. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa consume 1.2-1.5 g/zi.

Surse excelente de calciu includ laptele, iautul, branza, sucul de portocale fortificat cu calciu, inghetata, etc.

Carenta de calciu poate duce la slaba dezvoltare a oaselor si dintilor, osteoporoza,carii, ricketsii, si sangerari excesive.

Hipercalcemia poate cauza constipatie, calculi renali, aritmii cardiace, stop cardiac, inhibarea functiilor cerebrale. Nivelurile crescute de calciu se datoreaza de obicei hiperparatiroidismului sau cancerelor metastatice, si pot fi scazute prin hidratare, eliminare renala, corticosteroizi, si medicamente bifosfonate.


 
IMPORTANT!
Toate informatiile cuprinse in acest site au carcater STRICT INFORMATIV si nu pot inlocui indicatiile, sfaturile si prescriptiile personalului medical.Daca aveti probleme cu sanantatea sau credeti ca aveti probleme cu sanatatea, adresati-va medicului! Informatiile prezente in acest site nu se pot folosi sub nici o forma pentru diagnosticarea, tratarea sau prevenirea oricaror probleme de sanatate. Trebuie sa citi cu mare atentie prospectul! Informatiile si sfaturile legate de suplimentele nutritive nu au fost avizate de catre Ministerul Sanatatii si de catre celelalte organisme abilitate si nu au intentia de a diagnostica, trata, vindeca sau preveni nici o boala.

www.smartart.ro | web . print . id . photo